VARIA
ASYST HIG STOMATOL

Tom/Volume 11; Numer/Number 2 (42),2016: 110-114

E-ISSN 2392-1854     ISSN 1895-6920     ID ART. 2016/2/110

Pełna wersja artykułu

Emilia Klein-Dębek1,B,D,F, Monika Nowak1,A,D,E,F

1 Medyczna Szkoła Policealna nr 3 w Warszawie

Authors’ Contribution: A - Study Design, B - Data Collection, C - Statistical Analysis, D - Data Interpretation, E - Manuscript Preparation, F - Literature Search, G - Funds Collection
Received: 31.03.2016. Accepted: 13.04.2016. Published: 28.04.2016
Prawa autorskie przeniesione na Wydawnictwo AS MEDIA
Kontakt z autorem: Medyczna Szkoła Policealna nr 3, ul. Brzeska 12, 03-737 Warszawa, tel./faks: 22 628 13 41, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Cytowanie: należy cytować pierwotną, elektroniczną wersję artykułu: Klein-Dębek E, Nowak M: Promocja zdrowia. Nowa piramida żywienia - przybyło ruchu, zniknął cukier. Asyst Hig Stomatol 2016,42,110-114.

 

 PL

Promocja zdrowia. Nowa piramida żywienia - przybyło ruchu, zniknął cukier


słowa kluczowe:

 

cukier ukryty, grupy produktów żywnościowych, nowa piramida żywienia, piramida zdrowego żywienia, pokarmy wysokocukrowe, składniki odżywcze, źródła cukru


streszczenie:

Większość z nas unika cukrów w diecie, staramy się obserwować na bieżąco najnowsze tendencje dotyczące prozdrowotnego trybu życia. Zgodnie z nową piramidą zdrowego żywienia zaleca się wyraźne ograniczenie spożycia cukrów i soli w naszych posiłkach, zwraca się natomiast uwagę na zwiększenie spożycia warzyw, owoców oraz produktów zawierających pełne ziarna zbóż. Większy nacisk kładzie się również na codzienną porcję ruchu i gimnastyki, które korzystnie wpływają na naszą aktywność fizyczną. Jest to w porównaniu do uprzednich zaleceń wyraźna zmiana, jaką obecnie rekomendują nam dietetycy i lekarze, a także polscy naukowcy. W nowych zasadach uwzględniono wyniki badań klinicznych nad cukrzycą i chorobami serca, które to schorzenia mają związek z dietą bogatą w cukry. Znaczne ograniczenie spożywania cukru w naszych posiłkach zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy II typu, jak również ostrych zespołów wieńcowych. Natomiast kluczowym problemem staje się obecność tzw. ukrytych cukrów występujących w wielu produktach, jak sosy, przyprawy, konserwowane warzywa w occie czy napoje i soki. Większość z nas uważa takie dodatki za zdrowe, ale musimy zwracać uwagę na składniki, które są dodawane do tego typu potraw. Musimy też pamiętać, ile łyżeczek cukru może znaleźć się w takiej porcji, jeśli wiadomo, że 1 łyżeczka od herbaty to 5g cukru.


GB

 

Health promotion. New food guide pyramid – more physical activity, sugar disappeared


key words:

 

hidden sugar, food groups, new food guide pyramid, food guide pyramid, foods high in sugar, nutrients, sources of sugar


summary:

Most of us avoid sugar in our diet. We observe the newest trends in healthy life's style. The new food pyramid limits sugar and salt in our meals, and advises more vegetables, fruits, whole grains and much more physical activity each day. The dietitians and doctors, including polish scientists had revised the prior recommendations. There were presented the new guidelines based on clinical observation on diabetes and heart diseases, which are high-sugar diet associated. According to research minimizing sugar in our meals, decreases the risk of diabetes Type 2 or heart attack. But the main problem is that there are many products, which contain the hidden sugar. This sugar comes with sauces, dressings, pickled vegetables or fruity juices. We mean many drinks or dishes are
healthy, but we should remember, how many spoons of sugar we can find in the list of ingredients? One spoon is 5g of sugar.