PRACA ORYGINALNA
ASYST HIG STOMATOL

Tom/Volume 10; Numer/Number 4 (40)/2015: 179-185
E-ISSN 2392-1854 ID ART. 2015/4/179
ISSN 1895-6920

Pełna wersja artykułu

Danuta Kaczmarska1, Krystyna Lisiecka-Opalko1

1 Pomorski Uniwersytet Medyczny, Wydział Lekarsko-Stomatologiczny

Authors’ Contribution: A - Study Design, B - Data Collection, C - Statistical Analysis, D - Data Interpretation, E - Manuscript Preparation, F - Literature Search, G - Funds Collection
Received: 20.08.2015. Accepted: 29.09.2015. Published: 07.10.2015
Prawa autorskie przeniesione na Wydawnictwo AS MEDIA

 

 PL

Wpływ niektórych nawyków żywieniowych i diety na stan zdrowia jamy ustnej pacjentów leczonych z zastosowaniem elementów metalowych


słowa kluczowe:

czas użytkowania elementów metalowych, dieta zakwaszająca, leczenie stomatologiczne z wykorzystaniem metali i stopów, styl życia


streszczenie:

Artykuł opisuje zachodzące zmiany w diecie związane ze zmianami w stylu życia i znaczenie składu posiłków i kwasowości wypijanych płynów dla składu śliny i jej zdolności przewodzenia mikroprądów. Wiek pacjentów i sposób leczenia z wykorzystaniem biomateriałów metalowych modyfikowane dietą są istotnym czynnikiem w planowaniu zdrowia jamy ustnej. Mogą mieć znaczenie dla zdrowia całego organizmu.


GB

The impact of some eating habits and diet on oral health of patients treated with metal

 


key words:

time use of metal items, acidifying diet, dental treatment of metals and alloys, lifestyle

 


summary:

The article describes the changes in diet associated with changes in lifestyle and the importance of food composition and acidity of liquids consumed for the composition of saliva and its ability to conduct microcurrent. The age of patients and a method of treatment using the metal biomaterials modified diet is an important factor in the planning of oral health. They could have implications for the health of the whole organism.